01 oct. 2018

Deraierea programului Start-up Nation 2018

Start-up Nation Romania este un program conceput pentru a veni in sprijinul antreprenorilor la inceput de drum. Sprijinul consta in acordarea unui ajutor financiar de 200.000 Lei firmelor infiintate dupa 30 Ianuarie 2017.

Speranta miilor de antreprenori s-a naruit, cand pe site-ul Minsterului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, s-a publicat noua propunere privind modificarile Start-up Nation 2018. Propunere care schimba radical conditiile de acordare a finantarii si care este in contradictoriu cu toate declaratiile publice de la inceputul anului pana in prezent. Declaratii si promisiuni care au dus la infiintarea de noi firme si elaborarea a mii de proiecte, care au devenit peste noapte neeligibile sau cu sanse 0 de finantare.

Efectele modificarilor, in ordinea lor:

Domeniul de activitate

Industriile creative nu mai au sanse reale de finantare, in timp ce serviciile au sanse egale cu productia iar IT-ul este scos de la finantare. Aceasta modificarea contravine Strategiei de Dezvoltare a Romaniei pana in 2020, care face referire la incurajarea productiei si a industriilor creative. Pentru o imagine mai clara, pe industrii creative, pe langa alte activitati, se incadreaza toate activitatile medicale, pe de alta parte, pe Servicii, pe langa alte activitati, se incadreaza si pompele funebre. Sa intelegem ca este mai bine sa ingropam decat sa tratam? Exemple pot fi multe din toate domeniile de activitate.

Crearea de noi locuri de munca

La acest criteriu modificarea vine in sprijinul beneficiarilor, astfel se reduce numarul de locuri de munca create pentru persoane defavorizate/absolvent dupa anul 2012/somer. Desi aceasta modificarea nu pune probleme de eligibilitate a proiectelor deja elaborate, ea contravine unuia dintre scopurile principale alea programului de a reduce rata somajului.

Densitatea IMM

Acesta este un criteriu nou din grila de punctaj, criteriu la care nu s-a facut referire niciodata, astfel ca s-au infiintat sute de firme si s-au scris la fel de multe proiecte, care peste noapte nu mai au nicio sansa de finantare. Conform ultimelor date de la INS, cel putin Bucuresti, Ilfov si Cluj vor fi restrictionate la finantare. In aceste conditii programul isi propune sa omoare, inca din fasa, proiectele cu cele mai mari sanse de reusita. Avand in vedere ca Bucuresti si Cluj sunt orasele cu cele mai mari Centre Universitare, noua grila de punctaj nu face decat sa exluda din competitie studentii cu apetit antreprenorial. Cel putin Bucurestiul si Ilfovul ar ramane fara nicio sursa de finantare, dedicata Start-up, acestea fiind excluse si de Programele Regionale si de Start-up Plus, etc.

Aceasta noua conditie va duce inevitabil la creearea de conditii artificiale. Din dorinta de a obtine finantare, beneficiarii isi vor muta locul implementarii in zone defavorizate, zone in care nu se gaseste forta de munca si nici piata de desfacere, ducand astfel la falimentul prematur al firmei.

Criterii aferente investitiei

Acest capitol a suferit o usoara modificare prin ridicarea procentului in echipamente tehnologice de la 50% la 60%. Aceasta schimbare poate influenta doar beneficiarii care au mers la limita cu echipamentele tehnologice si de restul au bugetat salarii, chirii, etc.

Criterii aferente asociatilor/actionarilor

Alta conditie, noua, face referire la conduita antreprenoriala a asociatului/administratorului, pe care-l conditioneaza sa nu fi declarat niciodata insolventa sau falimentul in alta firma in care a avut una din calitatile mai sus mentionate.

Desi aceasta conditie afecteaza un numar foarte mic de proiecte, din punctul nostru de vedere, ar trebui restrictionati asociatii/administratorii care au impiedicat alti beneficiari sa obtina finantare, prin netransmiterea la timp a cererii de renuntare. Daca prin procedura s-ar fi impus ca beneficiarul sa trimita cerere de renuntare la proiect, in primele 3 luni, alti beneficiari din coada listei ar fi putut sa-si implementeze proiectele si asa Ministerul ar fi avut o contractare de 100% din buget.

Bomboana de pe coliva este introducerea criteriului primul venit-primul servit, criteriu de selectie care ne aduce aminte de scandalul de la Schema de Minimis din 2013. Va reamintim ca atunci sistemul s-a blocat in primele minute din cauza numarului mare de accesari. In urma scandalurilor iscate de netrasparenta, sesiunea s-a anulat si s-a relansat in conditii normale cu selectie in ordinea puncatajului. Din motive de ineficienta si transparenta acest sistem a fost inlocuit si in cazul Fondurilor Europene.

Criteriul primul venit – primul servit nu poate sa conduca decat la proiecte de o calitate indoielnica si nu conduce la indeplinirea obiectivelor programului, acela de a crea noi locuri de munca in randul tinerilor si a somerilor. In vechea grila, la punctajele egale, primul criteriu de departajare era numarul de oameni asumati prin proiect, astfel ca beneficiarii erau incurajati sa angajeze cat mai multi oameni, pentru a-si asigura finantarea.

In sensul celor prezentate mai sus, apreciem ca Ministerul trebuie sa renunte la modificarile propuse, acestea nefiind cuprinse in obiectivele initiale ale programului si indeparteaza o categorie mare de beneficiari de la obtinerea finantarii prin programul Start-up Nation. Prezenta propunere nu isi atinge scopul declarat de a simplifica derularea si implementarea programului.

Descarca propunere 1 Octombrie 2018

Descarca propunere 16 Octombrie 2018

Echipa Activ Business Advisor