In sectiunea Programe Fonduri Europene 2021 – 2027 poti gasi principalele programe de finantare subventionate din fonduri europene sau fonduri guvernamentale. Consultantii nostrii au incercat sa grupeze finantarile europene pe principalele categorii, astfel: Fonduri Europene pentru Agricultura; Fonduri Europene pentru Productie; Fonduri Europene pentru Sanatate; Fonduri Europene pentru Servicii; Fonduri Europene pentru Comert; Fonduri Europene pentru Start-up.

Bugetul Uniunii Europene, pentru noua sesiune de programe 2021 – 2027, impreuna cu Next Generation EU, formeaza cel mai mare pachet de stimulare a finantarilor, acesta insumand 1,8 trilioane de euro.

România are un buget alocat estimat de 30,4 mld euro la care se adauga fondurile din Mecanismul de Redresare si Rezilenta de aproximativ 30 miliarde euro si fondurile europene pentru Politica Agricola Comuna, in cuantum de 20 de miliarde euro.

Rubricile de mai jos centralizeaza programele finantate din fonduri europene si/sau guvernamentale si vor fi actualizate/completate pe masura ce Guvernul Romaniei lanseaza programele, pe parcursul celor 7 ani.

.

In cadrul sesiunii de fonduri europene 2021 – 2027 vor rula si programele finantate din Next Generation EU. Aceste programe vor rula pana in 2023 si sunt menite sa amelioreze daunele provocate de criza pandemiei, prin injectarea in mediul economic a 750 de miliarde de Euro.

Cele aproximativ 80 de miliarde de euro, primite in perioada 2021 – 2027 vor fi impartite dupa cum urmeaza:

  • 1,76 miliarde euro pentru Fondul Europnean Tranzitie Justa – sprijin pentru diversificarea economica a celor mai afectate regiuni;
  • 4,49 miliarde euro din Fondul de Coeziune – sprijin pentru dezvoltarea transportului si dezvoltare durabila;
  • 6,07 miliarde euro reprezinta Fondul Social European – sprijin pentru incluziune sociala, sanatate, educatia si ocuparea fortei de munca;
  • 19 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala – sprijin pentru digitalizare, dezvoltare durabila, incluziune sociala ori sanatate;
  • 20 de miliarde euro  – Politica Comuna a UE;
  • 30 miliarde de euro – Mecanismul de redresare si rezilienta.