Iata un scurt rezumat despre ce vei gasi in sectiunea programe fonduri europene

Mai intai de toate, trebuie sa stii ca programele de finantare din fonduri europene sau din fonduri guvernamentale nu sunt deschise pe toata perioada anului. Programele de finantare se lanseaza conform unui calendar si sunt deschise pe o perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile sau pana la epuizarea bugetului alocat.

Fiecare program finantat prin intermediul fondurilor europene sau prin intermediul fondurilor guvernamentale este creat in urma unor strategii de dezvoltare a mediului de afaceri din Romania si asiugura dupa caz: finantari pentru productie, finantari pentru servicii, finantari pentru sanatate, finantari pentru comert sau finantari pentru agricultura.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil poate varia intre 10.000 Euro si 1.000.000 Euro, in functie de domeniul de activitate ales. Majoritatea programelor de finantare necesita si o cofinantare din partea ta, care poate fi cuprinsa intre 50% si 90%. Exista si programe pentru antreprenorii la inceput de drum prin care se acorda o finantare cu un ajutor financiar nerambursabil de 100%. Principalele programe care au finantare nerambursabila 100%, sunt: programul Start-up Nation Romania, programul Start-up Diaspora, programul Start-up Plus si programul Start-up Tech Nation.

 

Avand in vedere ca suntem spre sfarsitul programului de alocare financiara 2014 – 2020, exista posibilitatea ca o parte din masurile de finantare, pe care le vei gasi in sectiunea Programe fonduri europene, sa fi ramas fara buget. Aproape toate cele 30,8 miliarde de Euro alocate Romaniei, pentru exercitiul financiar 2014 – 2020, au fost epuizate.

Fonduri europene 2021 – 2027

Urmatoarea alocare de fonduri europene, pentru Romania, va fi in sesiunea 2021 – 2027. Pentru aceasta perioada de alocare financiara, Comisia Europeana a facut o propunere de aproape 31 miliarde de Euro. Cea mai mare alocare va fi pe fondul de Dezvoltare Regionala, peste 17 miliarde de Euro. Pe Fondul Social European 8,4 miliarde de Euro. Fondul de Coeziune va avea o alocare de 4,5 miliarde de Euro.