16 apr. 2019

Start-up Nation PAS cu PAS

 

Start-up Nation Pas cu Pas, este un articol care incearca sa raspunda la principalele intrebari care ne-au fost adresate de catre cei peste 250 de clienti Start-up Nation. In situatia in care nu am reusit sa va raspundem la intrebarile dvs. ne puteti scrie la: contact

 

1) Ce afacere sa fac?

 Recomandarea noastra este sa alegeti domeniul de activitate in functie de pregatirea dvs. sau in functie de hobby-urile pe care le aveti.

 

2)   Domeniul ales de mine este eligibil in cadrul Start-up Nation?

 Progamul Start-up Nation finanteaza mai toate domeniile de activitate, cu exceptia: agricultura, jocuri de noroc, productie armament, etc. Totusi, pentru a fi sigur puteti verifica aici lista codurilor caen eligibile.

 

3) Care este primul pas, dupa stabilirea domeniului de activitate?

 Primul pas este bugetul investitiei. O lista cu necesarul deschiderii afacerii pe care vi-o doriti.

 

4) Ce pot include in bugetul investitiei, ce finanteaza programul?

 Echipamente, instalatii, salarii, masini, chirii, software, site. Mai pe scurt, aproape orice, mai putin: materii prime, cosumabile si stocuri.

 

5) La ce sa fiu atent cand fac bugetul?

 Minim 60% din investitie trebuie sa fie in echipamente tehnologice, respectiv 120.000 Lei. Puteti verifica aici daca echipamentele pe care doriti sa le achizitionati sunt considerate tehnologice sau ne puteti transmite noua lista.

 

6) Pe ce perioada pot pune salariile si/sau chiriile, in proiect?

 Teoretic pe toata durata de implementare a proiectului, care este de un an. Practic nu recomandam mai mult de 5 luni. In primul rand pentru a nu depasi valoarea maxima a echipamentelor si cheltuielilor non-tehnologice, respectiv 80.000 Lei. Si in al doilea rand, pentru ca perioada de implementare se reduce din cauza intarzierii evaluarii si intarzierii acordarii creditului bancar.

 

7) Am terminat lista cu necesarul investitiei, ce fac mai departe?

 Descarcati toata documentatia aferenta Start-up Nation (plan de afaceri, anexe, declaratii, etc). Faceti o analiza si luati hotararea daca puteti sa faceti singur proiectul sau aveti nevoie de o firma de consultanta.

 

8) Daca finantarea este de 200.000 Lei, cu un ajutor financiar de 100%, trebuie sa am si eu bani?

 Da, sunt si cheltuieli neeligibile sau cheltuieli pe care trebuie sa le faceti inainte de a incasa banii de la Minister. Clientii nostri au cheltuit, in medie, inte 15.000 si 25.000 Lei inainte de a primi banii de la Minister. O mare parte din aceste cheltuieli le veti recupera din ajutorul financiar. Cheltuielile variaza de la o invstitie la alta.

 

9) S-a aprobat proiectul, ce fac?

 Felicitari! Sunteti pe cale sa deveniti propriul sef. Glumim, o sa aveti mai multi sefi. In primii ani, fiecare client va fi seful dvs. :). In alta ordine de idei, dupa aprobarea proiectului trebuie sa va decideti cum vreti sa-l implementati. Aveti 3 variante: a) Cerere de rambursare; b) Cerere de plata; c) Credit punte.

a) Pentru prima varianta trebuie sa dispuneti de toti cei 200.000 Lei. Achizitionati echipamentele, platiti salarii/chirii, etc, dupa care depuneti cerere de rambursare si in aproximativ 30 – 60 de zile lucratoare Ministerul va ramburseaza banii.

b) Pentru aceasta varianta nu trebuie sa dispuneti de toti banii, dar trebuie sa gasiti un furnizor care este dispus sa va predea echipamentele si sa astepte pana cand Ministerul va pune la dispozitie banii;

c) Si cea mai uitilizata varianta, in cazul Start-up Nation, creditul punte. Semnati un contract de credit cu una din bancile partenere. Aceasta va pune la dispozitie suma de 200.000 Lei pe care sa o folositi pana cand Ministerul va ramburseaza banii. Aceasta varianta aduce niste costuri suplimentare de aproximativ 8.000 Lei, care vor fi decontate din proiect.

 

10) Am terminat de implementat proiectul, ce fac mai departe?

 Bani! Inafara de bani, o sa trebuiasca sa fiti atent si la cei doi indicatori de monitorizare, pe parcursul a 3 ani. Cei doi indicatori sunt: pastrarea numarului de angajati asumati prin proiect si mentinerea investitiei pe toata durata de monitorizare. Nu se monitorizeaza cifra de afaceri sau profitul.

Solicita oferta de consultanta!

Te mai poate intersa si:

Prezentare Start-up Nation + documente utile

Portofoliu Clienti